Ken je ons kattenpension? En ben je er zelf al van overtuigd dat je jouw kat elke vakantie bij ons onderbrengt, of doe je dat al jaren? Dan heb ik nog één vraag aan je. Want wat doe je met je kat in de volgende situaties? Vijf tips om beter voorbereid te zijn!
Verhuizing
Als je ooit verhuisd bent, dan weet je hoe druk je daar al máánden mee bent, over het algemeen. En toch, gek genoeg, is het op de verhuisdag zelf weer één groot gekkenhuis. In die omstandigheden moet je er dan ook nog voor zorgen dat je kat meeverhuist, op een veilige manier. Eerst zien te vangen…. Want al die verhuisdozen zijn heus niet onopgemerkt gebleven.
Dan mee in de auto…. En op welk moment dan? Eerst is het ene huis nog zo akelig leeg, en daarna is het andere huis akelig leeg. Waar zou je kat het meeste baat bij hebben?
En dan daarna, eenmaal aangekomen: opsluiten in een kamer en voorkomen dat iemand – wie dan ook! – de kat er weer uit laat ontsnappen. Want je zult zien: net op dat ene moment dat die deur open gaat, blijkt ook de voordeur wagenwijd open te staan. Wég kat!
Dus je voelt het al aankomen. Heb je er wel eens aan gedacht om mensen die gaan verhuizen, ook naar mij te verwijzen?
Ziekenhuisopname
Nog iets waar je niet aan moet denken: stel dat je alleen woont. Of iemand anders die je kent, woont alleen. Stel dat je dan ineens ziek wordt, of een ongeluk krijgt. Voordat je het weet lig je aan allerlei slangen en monitors, van heinde en ver komen vrienden en familieleden om jou te ondersteunen… maar wie zorgt er voor poes?
In dit soort gevallen gaat soms ’s avonds heel laat nog bij mij de telefoon. Want ja, in dit soort gevallen kun je last-minute vrijwel altijd bij me terecht, daar zorg ik voor. Dus baasje in het ziekenhuis? Kat in pension. Dat ligt voor jou ook een stuk rustiger.
Zieke kat
En wat de baas kan gebeuren, geldt ook voor de kat. Ik heb wel eens klanten die plotseling midden in het jaar ineens bellen: de kat is ziek, moet drie keer per dag een pilletje en doet vreselijk zielig… maar de bazen móeten beiden naar hun werk, of hebben afspraken waardoor ze lang van huis zijn. Wat dan? Ook in die gevallen mag je me bellen. Zolang het verantwoord is naar de andere katten in het pension, zal ik er alles aan doen om jou verder te helpen. Want zeker als de kat hier al eens geweest is, is het voor hem of haar 10x fijner om hier te zitten dan alleen thuis of bij een wildvreemde. Bovendien heb ik ervaring als dierenarts-assistente, dus ik weet ook het nodige van medicijnen, symptomen en zieke-katten-gedrag.
Last minute
In het hoogseizoen moet je ruim van tevoren reserveren, dat is niet anders. Maar stel dat je ineens de postcode loterij wint? Een leuk midweekje cadeau krijgt? Of een lang weekend weg met je nieuwe partner, die in de romantiek is vergeten dat je nooit weg kunt zonder kattenoppas?
Ook in die gevallen is ons kattenpension een prima oplossing. Donderdagavond bellen is vrijdagmiddag brengen en vrijdagavond nog lekker genieten van je weekendje weg. Ja toch?
Vuurwerk
En dan die laatste weken van het jaar. Het geknal van rotjes begint meestal al na Sinterklaas, maar dan is het nog zachtjes en sporadisch. In die dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw, als de jeugd vakantie heeft, dan wordt het meestal ‘niet leuk meer’. En als jouw kat helemaal flipt als het vuurwerk om 12 uur losbarst, dan is er voor jou meestal ook weinig feestelijks aan.
Ons kattenpension kan dan dé oplossing zijn. Heel in de verte hoor je hier wel wat geplof. Maar het dichtstbijzijnde dorp ligt 5 kilometer verderop, terwijl de wind hier ook behoorlijk wat wegblaast. Dus hier valt het geknal reuze mee… en de stress dus zeker. Het voelt misschien een beetje raar om zelf thuis te zijn en je kat is er niet, maar als ik die snoetjes hier zie zitten met oudjaarsnacht, ben ik – samen met hen – blij dat ze bij mij zijn. Hier houden we het licht aan tot het geflits over is, en daarna kunnen we héérlijk slapen.
Dit artikel is geschreven door Els Driesprong, eigenaar van kattenpension Silvestris in Middenmeer. Heeft het jou aan het denken gezet, deel het dan gerust met jouw vriendenkring. Hoe meer mensen weten dat dit soort opties bestaan, des te beter voor de katten in Nederland. Deel gerust!