Ik zeg het wel vaker: je kat wordt niet ziek van een verblijf in pension, maar je kat wordt vatbaarder als hij stress ervaart. Nu doe ik er dus alles aan om die stress in ons pension zoveel mogelijk te reduceren. Maar hoe zit het met de reis naar ons toe? Drie tips om je kat zo te vervoeren dat hij nauwelijks nog iets te klagen heeft… helemaal stil moet je waarschijnlijk niet van hem verlangen ☺ .
Allereerst: de voorbereiding.
Die is goud waard, natuurlijk. Denk er over na hoe je dat kat gaat vervoeren. Check of je inderdaad die kattenmand nog in de schuur hebt staan: je wilt niet weten hoeveel mensen zo’n ding uitlenen en dat pas op de dag van vertrek ontdekken!
Een kat heeft er een hekel aan om opgesloten te zitten, maar doe het voor de veiligheid van de eigenaar wél (absoluut niet los in de auto of in een kartonnen doos). Regel in plaats daarvan een zo’n groot mogelijke mand. Liefst eentje die van bovenaf open kan.
Of leen een bench van iemand.
Zo’n ijzeren ding rammelt wel wat, maar doe er een fleecedekentje onder tegen het geluid, dan heeft je kat wel een riante ruimte waar hij ook om zich heen kan kijken.
Vindt de kat het juist eng om al die indrukken te verwerken? Dan geef je hem rust door juist één kant van de mand af te schermen met een dekentje, of je doet de deken er helemaal overheen, net als met een papegaai die moet gaan slapen.
Is jouw kat eerder nieuwsgierig dan bang?
Dan vindt hij het vast geweldig als je mand een week voor vertrek al binnen zijn bereik zet. Zo kan hij erin en eruit, misschien wordt het wel zijn favoriete plek. Is hij er juist bang voor? Ook dan is het juist goed om de mand in het zicht te zetten. Vanuit zijn vertrouwde omgeving kan hij dan wennen aan dat gevaarte, en dat is toch minder erg dan er gewoon ingezet te worden.
De reis zelf
Let ook op de temperatuur van de auto bij vertrek. Misschien kun je de auto onder een carport zetten, of weet je dat je op jullie vertrektijd nog schaduw hebt als je de auto een stukje verderop parkeert. De airco maakt het wel weer koel, maar jouw kat ervaart vooral die eerste minuten en dan is een snikhete auto ook geen pretje. Je kunt het allemaal zelf bedenken, maar dat is juist het probleem in die dagen vlak voor je vakantie; je moet al zoveel bedenken. Dus vandaar deze tips ☺ .
Ken je kat
Reis je vaker? Dan weet je onderhand of je kat rustig of juist onrustig wordt als je gaat rijden. Pas je tijdschema daar op aan. Sommige katten stuiteren met mand en al door de kamer, maar kalmeren volledig zodra ze voelen dat de auto rijdt. Dan is het dus kat in de mand- mand in de auto – gas en gáán.
En andere katten zijn juist rustig als ze eerst even kunnen wennen aan de mand: nee, er ontploft niks. En zijn er dan na tien minuten aan toe om met mand en al in de auto gezet te worden.
En echt rustig reizen?
Ja, er zijn katten die er geen probleem mee hebben. Het zelfs leuk vinden om naar buiten te kijken. Heel stil en rustig in een hoekje zitten. Maar kijk uit, dat zijn soms de grootste binnenvetters. Je kunt het ze niet vrágen wat ze er echt van vinden. Je kunt er alleen maar je best voor doen om alles zo rustig mogelijk te doen. Keep calm. Alles komt goed.