Even één ding voorop: als kattenliefhebber sta ik natuurlijk altijd op scherp om niesziekte te voorkomen. Aan de andere kant: ik lees soms artikelen waarvan ik me afvraag wie er baat heeft bij al die paniek vooraf. Daarom even wat nuchtere tips vanuit Middenmeer om goed om te gaan met een snotterige kat, en vooral: dat te voorkomen.
Allereerst: de inenting tegen niesziekte is hartstikke nodig.
Zie deze vooral als een griepprik voor mensen. Het voorkomt niet dát je ziek wordt, het helpt wel om de heftigheid van de ziekte in te dammen. En net als veel kattenpensionhoudsters neem ik het zekere voor het onzekere met die prik: ik wil zeker weten dat de huidige inenting nog goed werkt, dus ik verlang van mijn klanten dat de laatste inenting nooit langer geleden is dan 11 maanden ( en dat controleer ik ook!) .
In die 24 jaar dat ik katten opvang, heb ik gelukkig nog maar twee keer een uitbraak van niesziekte meegemaakt, en dat was een milde vorm.
Voor mijn bedrijf is dat echt vreselijk: alleen al het schuldgevoel dat ik het niet heb weten te voorkomen. En de angst dat mensen volgend jaar niet durven terug te komen. Of nu al gaan annuleren. Gelukkig viel dat mee.
Want als je gewoon één of een paar huiskatten hebt, is niesziekte vooral een niezende kat.
Gedurende een paar dagen, of een dikke week. Krijgen ze het zwaar te pakken, natte ogen, vieze neus, niet willen eten en lusteloos, dan zul je ermee naar de dierenarts moeten. Want net als met een ziek kind, is een verkouden kat echt héél erg zielig en dat maken ze je ook echt wel duidelijk.
Maar in veel gevallen komt het gelukkig helemaal niet zo ver.
Omdat je kat is ingeënt, wordt hij wel snotterig maar niet doodziek. Na een paar dagen hoor je nog af en toe een nies, en na een week hangt poes weer in de gordijnen – bij wijze van spreken dan -.
Gaat je kat in de opvang?
Controleer dan tijdig die inenting. En laat het ook niet vlak vóór je vakantie doen, want dan heeft je kat al stress vóórdat je de rit naar het pension onderneemt. Over veilig reizen met je kat schreef ik trouwens ook dit blog.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving. Ren niet meteen naar de dierenarts, maar kijk het even aan. Traanoogjes zijn een duidelijke indicatie dat er meer aan de hand is en dat je goed moet uitkijken.
Maar gewoon een beetje verkouden, dat is je kat misschien midden in de winter ook wel eens een paar dagen. Laat je niet gek maken, puur en alleen omdat hij in een pension is geweest, bij twijfel neem contact met me op en dan overleggen we wat je het beste kunt doen.
Stress voorkom je door:
- Zelf vooral om je eigen prikkelbaarheid te denken in die dagen voor je vertrek. Breng de kat desnoods een dag eerder als je weet dat er dan nog wel eens heftig gecommuniceerd wordt.
- Goed voor te bereiden. Regel tijdig die reismand, en laat er vast kat’s eigen geurtje aan komen door het ding ergens in huis te zetten waar hij hem kan zien en ruiken, misschien wel in wil liggen (het is tenslotte een mand ☺ ).
- Niet teveel te veranderen. Ga je ineens enorm veel praten en knuffelen omdat je er nu al tegenop ziet om je dier twee weken te missen, dan heeft je kat echt wel in de gaten dat er iets dramatisch gaat gebeuren: maar wát?
- Maak ook afspraken met je gezinsleden. Als poes in die laatste 48 uur niet meer naar buiten mag en jullie lopen de hele tijd tegen elkaar te schreeuwen dat die ‘deur DICHT moet blijven’, dan weet je zeker dat je kat juist heel erg zijn best zal doen om jullie stress te ontlopen. Houd hem liever zo lang mogelijk in zijn gewone routine, dat scheelt voor jezelf ook en zo blijft het stressniveau overal behapbaar.
- Ga niet ineens allerlei achterstallig onderhoud wegwerken. Heb je een langharige kat en is die borstelbeurt er juist die laatste twee weken bij ingeschoten? Jammer dan. Ik zie het wel, maar mij hoor je er niet over. En de andere katten in de groep zullen er ook geen probleem van maken. Geef de borstel gewoon mee, misschien heb ik er wel tijd voor, als jouw kat dat gezellig vindt. En anders: lekker na de vakantie doen.